2011. április 17., vasárnap

04.17.

Végre meleg és gyenge szellő....
Kíváncsi vagyok hol tart a fiasítás?

A kijáró méhek számából ítélve elég jól halad az anya. Megbontva a kaptárt már 6 keretet fognak (13 óra) és 4 keret fiasítás van, ebből 2 keret szinte léctől-lécig ami ha kikel megdobja a családot....Virágpor bőven van és most virágzik a közelben a kökény, meggy, cseresznye, piros árvacsalán,pongyola pitypang,tyúkhúr, hogy néhányat említsek.Tehát a repcéig a kaptár benépesül.
Sajnos csak 2 család ilyen erős, a 3. szinte 1 kereten van 2 keret  jó tenyérnyi fiassal. Ebből látszik, hogy most adták át a helyüket a téli méhek a tavasziaknak,s ennél a családnál feltűnően kevés a méh.Még várok 1 hetet s csak utána veszek el  a másik 2  családtól fiasitásos keretet, hogy felerősítsem vele ezt a családot.
A cukorlepény elfogyott, nem gondoltam volna,hogy a műanyagot ennyire megrágják:


Az oldalsó téli takarókat kivettem (már csaknem lesz olyan hideg..)a felső takaró még marad.

2011. április 15., péntek

04.16.

Ma végre rászántam magam és megkerestem a repcetáblámat. Nem leszek egyedül most sem, 240 család mellé kell települnöm. Szerencsére a többnapos rossz idő ellenére a földút szinte porzott olyan száraz volt csupán 1 helyen volt vízátfolyás. Ez elégvolt, hogy tengelyig elakadjak...
Napközben 6-8 C van erős széllel kombinálva így kaptárt nem tudok bontani. A környéken a cseresznye mellett a kökény is virágba borult, most van bőven virágpor.

2011. április 7., csütörtök

Oktatási nap-kirándulás

Kicsit nagy szünet következett most be a méhészoktatásban, emíatt nem irtam oktatós bejegyzést.De már nagyon vártuk a beharangozott tavaszi kirándulást. A program szerint először egy mézfelvásárló, majd kaptárkészítő és befejezésképpen 2 méhészet megtekintése a cél.

2011. április 6., szerda

A Tepliczky méhészetben

A tavasz közeledtével nagyon sok méhészeti szempontból fontos változás állt be a Tepliczky méhészetben, amelyeket a méhész engedélyével most bemutathatok:

Az éven készült el és sikeresen működik ( a méhek és a méhész nagy örömére) a napkollektoros méhitató


Nemrégiben a 3 ajtós szekrény is megújult,ismét használatban van mint léptároló szekrény.A viaszmoly ellen a méhész kénezéssel fog védekezni ezért a szekrény tetején lyukakat készített a kénfüst kiengedésére.