2011. január 22., szombat

Szakmai kirándulás.

Izgalommal vártuk az első szakmai kirándulást, mint kezdő méhész minden dolog érdekel.Első megállónk a Balta és Balta Kft műlépüzeme volt. Honlap Balta úr elmondásából megtudtuk, hogy hidegen hengerelt műlépet állit elő amely jobb minőségű mint a melegen hengerelt, ezt egyserűen demonstrálta is, a műlépet összehajtotta 6 felé s az nem tört el! Engem meggyözött!De nézzük hogyan is készűl a műlép:
A méhész az öreg lépet a keretből kivágja ,majd összekötözi és az üzembe viszi:





Az öreglép bekerül egy zsákba ezt teszik a viaszolvasztóba amely egy nagy centrifugához hasonlit, ebben a forró gőz hatására megolvad a viasz és a centrifuga az edény falához csapja majd szépen kicsurog.A bábingek( ettől sötét a lép) az olvasztó közepében egy zsákban maradnak.

A viaszcentrifuga az egész lényege, mert ekkor kell 1 órán át 112 C hőmérsékleten tartani a viaszt, hogy a méhbetegségek szaporitóképleti biztosan elpusztuljanak.A meleg viaszt lassan kell lehűteni ,hogy a szennyeződések a viasz aljára gyülhessenek, és innen egyszerüen lekaparhassák .
Ilyen a viaszraktár:
A kész viaszt aztán a felhasználás előtt ismét olvasztják és először lapot húznak belőle,





Ez a lapszallag  sima felületű ezt még egy hengersoron át kell engedni, ekkor kapja meg a méhsejtmintázatot majd továbbhaladva méretre vágja a gép:












Balta úr elmondta, hogy alapanyag gondokkal küzd, igy Olaszországból kell méhviaszt vásárolnia, hogy az igényeket ki tudja elégíteni.













Nincsenek megjegyzések: