2011. március 1., kedd

A méhész műhelyében I.

A tavasz lassan megérkezik,a kaptárakba a méheken kívül még egy fontos dolog kell, mégpedig a műlépes keretek.Hogyan is készítjük őket?
A keret léceket  összeszögezzük majd drótozzuk s a végén a műlépet beolvasztjuk a drótokba.
A keretléc mind  a mai napig döntően fából készül, mégpedig hársból (nem reped).
Én a szegezéshez sablont használok, amelyet elég könnyű hulladékdeszkából is elkésziteni, legnagyobb előnye, hogy szegezés közben a keretet egyben tartja s nem fog valamely irányba elhajlani.
Egyik méhészkollégám hívta fel rá a figyelmemet, ha a szög hegyére egyet ütünk a kalapáccsal akkor a tompa szög nem hasítja szét a keretet.
Kezdő méhészként még ezt is elkövethetjük.Azonban kiálló szögű keretet ne tegyünk a kaptárba mert a kezelések során balesetet idézhetünk elő( nem a méhek között)! A szöget húzzuk ki, vagy flexeljük le.
Az összeszegezett keretet a huzalozáshoz ki kell fúrni, erre is van egy jól bevált sablon:
A sablonon eltérő szinnel megfestettem a keret alsó részére eső lyukakat igy tévedés kizárt.Oldalra én nem teszek huzalt.
Ebben az évben kipróbálom a hidegen hengerelt műlépet, mivel nagyon megtetszett azon tulajdonsága, hogy hajthatjuk s nem törik, nem annyira rideg mint a melegen hengerelt.  
A kép bal oldalán egy 3-4 éves műlépet láthatunk, kissé ki van fehéredve, de ezt is felhasználhatjuk mivel a napra téve elveszíti fehérségét(meleg hatására).

Folyt.köv.
 

Nincsenek megjegyzések: