2011. január 31., hétfő

Oktatási hétvége.Méhészeti anyagok ,eszközök és gépek.


Az oktatási anyagot a szerző kérésére eltávolítottam,csak a főbb vázlatpontokat ismertetem.

Méhészeti anyagok eszközök és gépek



A méhcsalád kezelés eszközei

A kaptár
Rakodókaptárak
Fekvő kaptárak
Hátsó kezelésű kaptárak

A teleltetés eszközei

A keretkészítés eszközei

Etetés eszközei

Itatók

Konténerek

A rajbefogás eszközei

A mézelvétel eszközei

A fedelezés eszközei

Pörgetők

A mézkezelés eszközei

A virágportermelés eszközei

A propolisztermelés eszközei

Az anyanevelés eszközei

A viasztermelés eszközei
        
A műlépkészítés eszközei

Vándorlás rakodás eszközei

Méhészeti anyagok


2011. január 22., szombat

Szakmai kirándulás.

Izgalommal vártuk az első szakmai kirándulást, mint kezdő méhész minden dolog érdekel.Első megállónk a Balta és Balta Kft műlépüzeme volt. Honlap Balta úr elmondásából megtudtuk, hogy hidegen hengerelt műlépet állit elő amely jobb minőségű mint a melegen hengerelt, ezt egyserűen demonstrálta is, a műlépet összehajtotta 6 felé s az nem tört el! Engem meggyözött!De nézzük hogyan is készűl a műlép:
A méhész az öreg lépet a keretből kivágja ,majd összekötözi és az üzembe viszi:





Az öreglép bekerül egy zsákba ezt teszik a viaszolvasztóba amely egy nagy centrifugához hasonlit, ebben a forró gőz hatására megolvad a viasz és a centrifuga az edény falához csapja majd szépen kicsurog.A bábingek( ettől sötét a lép) az olvasztó közepében egy zsákban maradnak.

A viaszcentrifuga az egész lényege, mert ekkor kell 1 órán át 112 C hőmérsékleten tartani a viaszt, hogy a méhbetegségek szaporitóképleti biztosan elpusztuljanak.A meleg viaszt lassan kell lehűteni ,hogy a szennyeződések a viasz aljára gyülhessenek, és innen egyszerüen lekaparhassák .
Ilyen a viaszraktár:
A kész viaszt aztán a felhasználás előtt ismét olvasztják és először lapot húznak belőle,





Ez a lapszallag  sima felületű ezt még egy hengersoron át kell engedni, ekkor kapja meg a méhsejtmintázatot majd továbbhaladva méretre vágja a gép:












Balta úr elmondta, hogy alapanyag gondokkal küzd, igy Olaszországból kell méhviaszt vásárolnia, hogy az igényeket ki tudja elégíteni.













2011. január 17., hétfő

A különleges kaptár különleges zárat kíván.3 mm-es huzalból kell készíteni (a képen szereplő abból készült), fontos, hogy az anyag acélos legyen, vagyis mintegy rugó módjára visszarúgjon, igy akármilyen huzal nem jó.
Ha minden igaz szerdára kész a szükséges mennyiség.

2011. január 16., vasárnap

Készülnek az új kaptárak.

A tervezett tavaszi méhcsaládvásárláshoz  kaptárak szükségesek, ezek elkészítése folyik most.
A "hagyományos" NB fekvő kaptárak mellett  az NB rakodó kaptárakat szeretném kipróbálni.Ezek legyártása folyik most. Mivel ez a tipus nem igazán ismert, néhány szóval bemutatom:


Első ránézésre semmi érdekeset nem látunk, olyasmi mint egy rakodókaptár..
A különbség a szétbontás után szembetünő....Mivel itt nem fiókokat kell fel és leemelni, hanem egyszerűen szét kell hajtani a kaptárt.Alul és felül 10-10 NB keret szolgálja a méheket.




A kaptárak szállitása a 20 NB keret miatt nem egyszerű, de könnyedén megoldható a bútorszállitásnál alkalmazott eszköz kell hozzá.

Egyenlőre azonban a kész kaptártól még messze vagyunk ma még csak a faanyag méretre vágása történt meg:



















2011. január 15., szombat

Oktatási hétvége.Méhlegelő

Az oktatás anyaga az előadó kérésére eltávolítva, csak a főbb vázlatpontokat közlöm.

Méhlegelő

Fogalma:
Méhlegelő jellemzők


Felosztás virágzási idő alapján
Felosztás a hordás minősége lapján


Felosztás hozamforrás alapján


Felosztás rovarmegporzástól függés szerint



Cukorérték:

A jó méhlegelő növény ismérvei

A virágzás periódusai

A virág fő részei

A nektármirigy felépítése, működése

A virágok illatanyagai

Nektár

Virágpor

Édesharmat

Propolisz

A nektártermelést befolyásoló belső tényezők


A nektártermelést befolyásoló külső tényezők

Talaj

Napfény

Hőmérséklet

Levegő nedvesség

Szél
Köd
Távolság

Fontosabb méhlegelő növények
Közönséges mogyoró
Fűzek
Mandula
Gyermekláncfű
Juharok
Kajszi
Őszibarack
Szilva
Cseresznye
Meggy
Körte            
Alma
Repce
Bíborhere
Közönséges akác
Málna
Szöszös bükköny
 Fehérmustár
Kislevelű és nagylevelű hárs
Ezüst hárs
Szelídgesztenye
Lucerna
Somkórók
Kínai mézesfa
Facélia vagy mézontófű
Selyemkóró
Fehérhere
Napraforgó 
Tarlóvirág
Aranyvessző


Gazdasági növények méhes megporzása


Fogalma
Jelentősége
A megporzó tevékenység jellemzése
Megporzásra serkentés
A megporzás szervezése





2011. január 11., kedd

Az OMME weboldalán beharangozta, hogy a közelgő felmelegedés (+10 C) lehetővé teszi a Perizines kezelést.
Megnéztem a méheket, de még nem jöttek ki,igy itt a kezelés még néhány napot várat magára.
Kiváncsi lennék hogyan teleltek a méheim....

2011. január 9., vasárnap

Oktatási hétvége.Méhbiológia.

Ezen a hétvégén ismét oktatás-megkezdjük az évet...
Mivel egy oktatási napon több tantárgyunk is van ezt elég nehéz lenne a blogban nyomon követni ezért ezt leegyszerűsítem, minden tanítási hétvégén közlök 1-1 anyagot igy a blogban a tananyag egységes egészben jelenik meg, sokkal áttekinthetőbb lesz.
Kezdjük is az egyik legszárazabb, de legérdekesebbel a Méhbiológiával.

Az oktatási anyagot az előadó kérésére eltávolítottam.

Méhbiológia

A méhcsalád egyedei


A méhek testfelépítése 


Fej
Tor
Potroh 

A méhek szervrendszerei

Emésztőrendszer

Kiválasztó rendszer


Légzőrendszer

Keringési rendszer


                      
Idegrendszer



                     

Mirigyrendszer
    
Szaporítószerv rendszer
        
A méhek egyedfejlődése


A méhek viselkedése, tevékenységei








Az oktatásról.

A Méhész képzésünk 2010 decemberében indult meg a Mátrafüredi Vadas Jenő szakközépiskolában.30 -an vágtunk neki az okulásnak, a résztvevők ahogy az lenni szokott elég vegyes képet mutatattak, van egyetemi hallgató, nyugdijas vámos, munkanélküli, bolti eladó, mentősofőr,stb.tehát a jó magyar átlagot képviseljük.
A méhészeti tudásunk is ezt tükrözi van "null kilométeres"vagyis aki méhkaptárt sem látott és van olyan aki második generációs méhész (vagyis apuka méhészkedik), tehát ebben is nagy a szórás.Én a 4 családommal az elegáns középmezőnyben helyezkedek el.
Minden héten pénteken és szombaton szivjuk a tudást magunkba, a legfőbb oktatónk és az egész oktatás megszervezője és elindítója :Malya Péter akit mint újságirót a Méhészet c. újságból szinte minden méhész ismer.
A 350 óra  elméletet és gyakorlatot is tartalmaz.A" méhészet kialakitása és alapvető teendői" hangzatos név alatt az alábbi elméleti órákon veszünk részt:
-méhbiológia
-méhegészségügyi ismeretek
-méhlegelő, megporzás
-méhészeti anyagok, eszközök
-méhek tenyésztése, anyanevelés
-méhészeti termékek feldolgozása
-munka és környezetvédelem
-méhészet története
-méhészeti jogi ismeretek
-vállalkozási ismeretek
-digitális irástudás
-méhészeti technológia
A "méhészeti szakmai gyakorlatok" modulban pedig az elméletet gyakorlattá ültetjük át.

2011. január 2., vasárnap

Ahogy elkezdődőtt...

Már néhány éve érlelődött bennem, hogy nekikezdjek a méhészetnek, de sose mertem belevágni.Aztán egy indítatásból kifolyólag-mikor ha nem most-nekikezdtem.Ahogy többen is.Felkerestem a méhész ismerőseimet és mivel néhány nap volt még hátra az akácpergetésig szinte "rögtön" vagyis néhány nap múlva elérhető közelségbe kerültek a méhek és a kaptárak. A méhészeti teendőknek még neki sem fogtunk én máris 2 szúrást kaptam. Nem lett semmi bajom,megnyugodhattam nem vagyok a méhszúrásra allergiás.Nem igazán nézelődhettem sokáig mert a munkába komolyan befogtak igy a méhek tömegét testközelből kellett megismernem (egészen pontosan a kiemelt keretekről kellett a méheket az NB kaptárba belerázni.Délutánra már egész jól ment.
Ezután már "csak "keresnem kellett egy méhészt aki közelebb lakik és beavat a méhészet rejtelmeibe.Persze ez is megvolt, sőt a nyár közepére kaptam 2 rajt és kölcsönkaptárt meg persze az ismerősnél maradhattak a "családok", hogy ő is rájuk tudjon nézni, ha úgy adódik.Ez a "szimbiózis" nem volt számomra jó, mivel egyáltalán nem tanultam, igy a következő évet a 2 családom önállóan kezdte.Megpróbáltam mindent a saját kútfőmből megcsinálni. Őnállóan jártam vándorolni, pergettem, műlépet olvasztottam be, stb.Nem kerestem másik tanítót mert szerintem mindenki félti a tudását átadni. Az őszön aztán megdöbbenten nyitottam fel a kaptártetőt, az összes méhem elpusztult.Előszőr mérgezésre gyanakodtam, de az ismerősökkel tanácskozva biztosítottak, hogy csak atkapusztulás!Addig-addig vártam az atkagyérítéssel, hogy már nem kellett megcsinálnom.
Ekkor átértékeltem az eddigi méhészeti dolgaimat, el kell döntenem, hogy feladom, felszámolom az eddigi munkásságomat vagy megújulva, a hibákból tanulva folytatom az utamat.Vajon melyiket választottam?
Megkerestem az OMME szaktanácsadóját aki szerint eddig "illegálisan tartottam méheket" (ezt ma sem értem, hiszen ha pl: kutyát tartunk akkor az Ebtenyésztők Országos Egyesületébe be kell lépnünk?Miért nem tarthatok saját részre mondjuk 1-2 méhcsaládot?)szóval volt szives elárulni ,hogy a környéken hol van méhészegyesület (ez az infó is eléggé félresikerült volt, mert kiderült, hogy az egyesület megszünt).A vége az lett, hogy Miskolcon találtam magam.Szerencsére pont egy S.a.újhelyi illetőségűt kérdeztem meg akíről kiderűlt, hogy a méhészegyesület helyettes vezetője igy végre volt aki felkarolt a méhészet "dzsungelében"
2010-ben aztán újra indítottam a "méhészetemet".Beléptem az OMME tagjai közzé, vásároltam 4 méhcsaládot, és nem kisebb célt tűztem ki magam elé, mint hogy sikeres méhpusztulás mentes évet tudhassak magam mögött.Persze ez az év is tele volt buktatókkal, de legalább volt már kitől segítséget kérnem.
Ősszel aztán jött a lehetőség, hogy képzett méhész lehessek és az MVH-nak köszönhetően ingyen, na ezt nem hagytam ki.Ráadásul ismét újabb ismerősőkre tehetek szert a megszerzett tudáson felül.
Tehát innen indul a blog, először az elméleti anyag, majd a tudás alkalmazása a méhészetemben.
Aki az előzményeket jobban szeretné megismerni ajánlom a sorsodborsod.blogger.com oldalamat.

Előszó helyett.

Ez a blog hivatott bemutatni azokat a mérföld(kilométer)köveket amiket megteszek addig amíg hivatalos méhész leszek(remélem) és azon túl is.Egyszerűbben fogalmazva: csetléseim-botlásaim a méhészetben.