2011. február 15., kedd

Elkészültek a kaptárak.

A tavasz közeledtével fel kell készülnöm a tavaszi indulásra. A tervem szerint 10 családdal fogom növelni a "méhészetemet". Ennek első lépése a méhlakások elkészítése.
Sátoraljaújhely környékén van elterjedőben ez a kaptártípus. De Dr.Szalay L:Bioméhészet könyvében is 1 kép erejéig megtekinthetjük. A kaptár NB kereteket fogad magába alulra és felülre is 10-10-et. Igy a családok tavaszi fejlődését nem töri meg, -azért 20 NB keretnek elégnek kell lennie.Hordáskor az anya alulra kerül s felül marad 10 keret s alul is 5 keret amit a méhek meghordhatnak, s az anya is petézhet a maradék  (5)keretekbe.

Az a bizonyos kapcsolószerkezet...

A régi keretek behelyezésével szemléltetem, hogyan fog majd kinézni/működni a kaptár

Oldalnézet.A kijáró irányába kell a felső részt buktatni, valamit majd rendszeresíteni kell amire bukik a felső rész.Anno régen egy facövek volt a kaptárhoz mintegy mankóként erre támaszkodott a felső rész.

Kijárószűkítő

Elterjedt dolog a kaptár kezelése a festés előtt. Sokan használják a felmelegített napraforgóolajat.Kipróbáltam ,hogy teszek bele viaszt is ,de nekem a rezsós melegítésnél nem vált be mert nagyon felmelegítette s az aljára kozmált.Sőt a rezsós módszert is vízfürdőssé kell tenni mert annyira felforrósodik, hogy az ecsetsörte is megolvad.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szépek lettek!
Üdv.:Tibor51 Borsodból:)

L írta...

Köszönöm a készítő és a magam nevében!

Névtelen írta...

Biztosan jók lesznek,bár nálam amikor felül a méztérben is NB nagykeretek voltak ,nem akartak felmenni a méhek.Pedig volt hordás bőven. Míg mellette amikor típust váltottam,felül NB fél és alul H keretre minden megváltozott.Felmentek és elfoglalták szépen.Ha lehet termelési időszakból is tegyél fel képeket.